Telttavertailu – kaikki teltoista!

Retkeily on mukava, luonnonläheinen harrastus. Yön yli kestävälle retkelle voi lähteä, vaikka omaan lähimetsään, leirintäalueelle tai kohteeksi voi ottaa myös pidemmän vaellusreitin vaikkapa pohjois-suomessa. Varusteiden valintaan vaikuttaa olennaisesti, retkeileekö kuinka usein, kauanko retkellä viipyy ja minkälainen maasto on kyseessä.

Lyhyelle, yhden yön kestävälle reissullekin tarvitaan kuitenkin perusvarusteet, jotta retkestä voi varmasti nauttia kunnolla. Pidemmälle vaellukselle tarvitaan tätäkin enemmän varusteita, mutta kannattaa ottaa myös huomioon, että tarvikkeet tulee jaksaa kantaa niin, että kulkemisesta ei tule liian vaivalloista. Teltta on yksi tärkeimmistä retkivarusteistasi, ja sen valintaan kannattaa paneutua kunnolla.

Tässä artikkelissa kerromme mitkä tekijät vaikuttavat teltan valintaan ja minkälaisia kysymyksiä sinun kannattaa ottaa huomioon omaa telttaa valitessasi.

Teltan valitseminen: tärkeimmät tekijät telttakaupoilla

Telttaa valitessa kannattaa miettiä omia kriteereitään sekä teltan käyttötarvetta. Ota ainakin seuraavat seikat huomioon:

  • Kenelle teltta hankitaan?
  • Millainen budjetti sinulla on?
  • Montako ihmistä telttaa yleensä käyttää samaan aikaan?
  • Miten pitkiä matkoja telttaa kannetaan?
  • Minkälaisissa olosuhteissa retkeillään?
  • Kuinka usein retkeilet?

Jos vaellat yksinään, yhden hengen teltta voi olla kätevä vaihtoehto pienen kokonsa ja keveytensä vuoksi. Jos retkeilijöitä on useampia, tai haluat muuten lisää asuintilaa retkellesi, kannattaa valita hieman suurempi teltta. Mitoita teltta sen mukaan, montaako yöpyjää sen tulee suojata. Ota huomioon myös varustemäärä. Jos haluat säilyttää varusteitasi teltan sisällä, kannattaa valita kookkaampi vaihtoehto tai sellainen, jossa on erillinen sisäänkäyntitila eli absidi varusteiden säilyttämistä varten.

Monesti perheen nuorimmille hankitaan ensimmäiseksi teltaksi kevyt ja pienikokoinen teltta. Ota kuitenkin huomioon, että useinkaan lapsi ei itse kanna telttaa pitkiä matkoja, joten esimerkiksi leirikäyttöön tarkoitettu teltta voi olla hieman suurempi, jotta teltassa on enemmän tilaa viettää aikaa esimerkiksi sadepäivinä.

Mitä pidemmälle vaellukselle lähdetään, sitä enemmän varusteita tarvitaan. Kuorma tulisi kuitenkin pitää mahdollisimman kevyenä, jotta kulkeminen olisi samalla mukavaa ja helppoa. Kevyet kantamukset ovat erityisen tärkeässä asemassa silloin kun vaelluksen maasto on haasteellinen. Teltoissa on paljon valinnan varaa ja vaihtoehtoja on aina suuremmista ja raskaammista perheteltoista aina kevyempiin, mutta myös usein pienempikokoisiin telttoihin.

Valintaa tehdessä ota huomioon myös se, käytetäänkö telttaa vain kesäisin hyvällä säällä vai tuleeko sen kestää myös kunnon syksyisiä rankkasateita ja ehkä myös pakkasta. Pidä silmällä myös mahdollista budjettiasi. Vaikka erilaiset ominaisuudet saattavat nostaa teltan hintaa, myös edullisempia, mutta kohtuullisen laadukkaita vaihtoehtoja on saatavana.

Yhden hengen teltta on kevyt ja kätevä

Jos retkeilet yksinään, voi yhden hengen teltta olla hyvä vaihtoehto. Etenkin pitkillä vaelluksilla jokainen lisägrammoja varusteisiisi lisäävä tuote kannattaa miettiä tarkkaan. Yhden hengen teltoissakin on kuitenkin useita vaihtoehtoja ja voit valita minkälaisia ominaisuuksia tarvitset omaan vapaa-ajan viettoosi. Useimmat yhden hengen teltat soveltuvat käytettäväksi keväästä syksyyn, mutta myös talviretkeilyyn sopivia vaihtoehtoja on tarjolla. Huonommissa keleissä vaeltavien kannattaa katsoa enemmän teltan laatua ja ominaisuuksia eikä keskittyä pelkästään teltan keveyteen.

Kevyt teltta pidemmille vaelluksille

Eripainoisia telttoja vertaillessa tulee ottaa huomioon vaatimukset, joita teltalle on. Jos telttaa joutuu kantamaan pitkiä matkoja, kannattaa valita mahdollisimman kevyt teltta. Keveyden lisäksi telttaa valitessa tulee kuitenkin ottaa huomioon myös muita tekijöitä. Lisäksi, jos telttapaikalle saavutaan jollain kulkuneuvolla, ei teltan painolla ole yhtä suurta merkitystä kuin vaelluksilla.

Teltan painoon vaikuttaa toki teltan koko, mutta paino on paljon kiinni myös materiaaleista, joista teltta on valmistettu. Materiaaleissa on eroja ja usein huipputeknologiset valmistustavat ja -materiaalit vaikuttavat myös siihen, että kevyemmät teltat ovat hintaluokaltaan muita telttoja arvokkaampia.

Teltta itsessään koostuu eri osista, jotka kaikki vaikuttavat sen kokonaispainoon. Telttakangas voi olla esimerkiksi puuvillaa, polyesteriä tai nailonia. Puuvillakankainen teltta on kaikkein painavin vaihtoehto, mutta toisaalta se taas kestää eri olosuhteita toisia materiaaleja paremmin. Nailon on näistä vaihtoehdoista kevyin materiaali, mutta se on toisaalta repeytymisherkkä ja altis UV-säteilylle.

Telttakankaan lisäksi kokonaispainoon vaikuttaa kaarien ja kiilojen paino. Kaikkein edullisimpien telttojen kaaret on valmistettu lasikuidusta, teräksisiä kaaria ei uusimmissa teltoissa enää juurikaan käytetä. Hieman arvokkaampi, mutta kevyempi materiaali on alumiini, josta valmistetut telttakaaret ovat lasikuitua kestävämpiä. Kaikkein kevyintä on hiilikuitu, mikä luonnollisesti myös nostaa hieman teltan kokonaishintaa. Kiiloissa käytetään materiaalina yleisimmin terästä tai alumiinia. Teräs on raskaampi, mutta myös kestävämpi ja toisaalta edullisempi materiaali. Alumiini on hieman arvokkaampi materiaali, mutta alumiinista valmistetut kiilat ovat huomattavasti kevyemmät kantaa.

Ultrakevyt teltta, kun kannettavaa on paljon

Erityisen kevyet teltat ovat käteviä silloin, kun jokainen lisägramma on merkittävä. Ultrakevyitä telttoja valmistetaan esimerkiksi silnylon-materiaalista, jossa nylonkangas on päällystetty silikonilla. Toinen erittäin kevyissä teltoissa käytetty materiaali on Dyneema-komposiittikangas, joka on ehkä kaikkein kevyin telttakankaiden valmistusmateriaali. Tästä materiaalista valmistetut kahden hengen teltat voivat olla vain noin 500–700 gramman painoisia. Kevyimmissä vaihtoehdoissa teltta pystytetään vaellussauvojen varaan. Mahdolliset telttakepit lisäävät kantamuksen painoa jonkin verran ja yleisimmin ultrakevyissä teltoissa käytetään materiaalina hiilikuitua. Kevyimpien telttojen kiilat on usein valmistettu alumiinista tai erityisen kevyestä titaanista.

Jos valintakriteerinä on löytää ultrakevyt teltta, kannattaa ottaa huomioon myös teltan kestävyys ja se, minkälaisissa olosuhteissa telttaa tullaan käyttämään. Raskaammista materiaaleista valmistetut teltat ovat usein hieman kevyitä telttoja kestävämpiä, mutta huipputeknisistä materiaaleista valmistetut teltat ovat kuitenkin yhä paremmin erilaisia sääolosuhteita kestäviä.

Kupoliteltta vai tunneliteltta?

Teltan muodon valinta riippuu siitä, kuina monelle hengelle tarvitaan tilaa teltassa. Lisäksi omat mieltymykset vaikuttavat teltan mallin valintaan. Eri malliset teltat soveltuvat usein myös toisia telttoja paremmin erilaisiin olosuhteisiin. Yhden hengen teltat ovat usein tunneliteltan mallisia.

Telttailetko yksin vai retkeiletkö koko perheen kanssa? Valitse teltta käyttötarkoituksen mukaan, mutta ota huomioon, että usein perheen kanssa retkeiltäessä vaeltaminen ei useinkaan ole pääasiassa, jolloin mukana voi olla jopa hieman suurempi ja raskaampi teltta. Usein perheen yhteisessä käytössä olevaksi teltaksi valitaankin kupoliteltta, jossa on reilusti tilaa nukkua ja leikkiä ja syödä huonomman sään sattuessa kohdalle. Kupoliteltta lisää myös asumismukavuutta, sillä sen sisällä mahtuu paremmin ojentumaan ja esimerkiksi pukeutumaan. Myös useamman teltan hankinta voi tulla kysymykseen, jos lapset ovat isompia tai perhe halutaan jakaa eri telttoihin mukavuussyistä.

Jos retkeilet yksinään ja haluat valita yhden hengen teltan, valitse sen malli käyttötarkoituksen mukaan. Useimmat yhden hengen teltat ovat tunnelitelttoja, joiden sisääntuloaukko on teltan päädyssä. Nämä teltat on suunniteltu yöpymistä varten. Voit myös valita hieman korkeamman mallin, jossa mahtuu paremmin istumaan ja toimimaan. Yhden hengen teltta voi olla kätevä varuste myös retkille, joille lähetään seurueen kanssa. Tällöin mukaan voidaan ottaa isompi teltta, jossa voidaan viettää yhdessä aikaa ja pienemmät, yhden hengen teltat nukkumista varten. Tämä on kätevä ratkaisu etenkin pidemmillä, suuremman retkikunnan vaelluksilla ja silloin kun retkeilijät kaipaavat yksityisyyttä tai ovat hieman vieraampia toisilleen.

Tuulettuminen sekä toisaalta lämmön sisällä pitäminen ovat seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon telttaa valitessa. Tunneliteltoissa on usein tuuletusaukot molemmissa päissä, jolloin telttaan saa aikaan läpivedon. Myös useimmissa kupoliteltoissa tuuletusaukot mahdollistavat ilmanvaihdon säätelyn. Pienemmissä teltoissa tuuletus voi tapahtua oviaukon kautta tai liepeiden alta.

Vaellusteltta vaativalle eränkävijälle

Käsite vaellusteltta on joustava ja monesti retki- ja vaellusteltoista käytetään samoja nimityksiä puhujasta ja kontekstista riippuen. Retkiteltalle yleisesti asetetaan vähemmän vaatimuksia kuin vaellusteltalle ja vaellusteltalta toisaalta odotetaan enemmän ominaisuuksia. Retkiteltaksi soveltuvat useanlaiset telttatyypit, sillä kantomatkat ovat usein lyhyempiä ja lyhytkestoiseen yöpymiseen kelpaa monesti hieman edullisempikin teltta.

Vaativampaan käyttöön kannattaa valita laadukas vaellusteltta, joka sopii niin pitkille vaelluksille kuin myös tilapäisempään retkikäyttöön. Kannattaakin siis punnita sitä, mitkä ovat vaativimmat olosuhteet, joissa telttaa aikoo käyttää ja mitä mukavuuksia toisaalta retkeilyltä kaipaa. Huomioon otettavaa on se, että vaellukselle valitaan usein mieluummin kevyempi teltta pidemmän kantomatkan vuoksi.

Telttakankaan vedenkestävyys kannattaa ottaa huomioon etenkin vaellustelttaa valitessa. Kun retkeilijä ei voi lähteä rankkasateen yllättäessä kotiin tai pitää sadetta laavussa tai leirintäalueen kahviossa, on vaatimukset teltan vesipilariarvoille suuremmat. Mitä korkeampi vesipilariarvo telttakankaalle on annettu, sitä enemmän veden painetta se kestää. Tätäkin arvoa tärkeämpää on kuitenkin tarkistaa, että teltassa on tiivistetyt saumat, joista vesi ei pääse läpi ja että teltan saa kiristettyä kireälle, jottei se ala pussittaa veden painosta.

Telttaa valitessa kannattaa huomioida myös telttakankaan laadun lisäksi se, onko teltta yksi- vai kaksikerroksinen. Yksikerroksisen teltan sisäpinnalle kertyy helpommin kondenssivettä ja vaikka kaksikerroksinen teltta onkin hieman tätä painavampi, tuo kaksikerroksinen teltta kuitenkin asukkaille paljon lisämukavuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *